kenkon boga

 

NIEUWS
WAT IS BOGA
SHIHAN
DOJO 'S

KATAVIDEO
FOTO'S & VIDEO'S
LINKS

KALENDER
CONTACT


 

 

SHIHAN

Pieter Harms is geboren op 28/08/1945 te Terneuzen (Nederland). Op 8- jarige leeftijd is hij samen met z'n ouders, die werkzaam waren als schippers, naar BelgiŽ gekomen om zich vanaf dan hier definitief te vestigen.

Pieter Harms is in 1965, op 20- jarige leeftijd, in een Antwerpse Dojo in BelgiŽ met Karate begonnen. Twee jaar later ging hij om de twee weken trainen in Nederland bij de bekende Nederlander John Bluming, een in die tijd zeer gewaardeerde leerling van Sensei Mas Oyamas, stichter van het Kyokushinkai-karate.

 

Sensei Pieter Harms opende in 1971 zijn eerste dojo in Leopoldsburg en werd een jaar later reeds verzocht op te treden als Nationaal Karatescheidsrechter. In hetzelfde jaar maakt Sensei Harms in Helsinki voor de eerste maal kennis met Sensei James Rousseau uit Zuid Afrika, de toenmalige rechterhand van Sensei Higaonna, en die nu in Engeland woont. Het was daar dat Sensei Harms werd uitgenodigd om aanwezig te zijn in Zuid-Afrika, teneinde te fungeren als Internationaal scheidsrechter tijdens de Karate- wedstrijd tussen Zuid-Afrika, Japan en Engeland. Daar in Zuid-Afrika maakte Sensei Harms voor de eerste maal kennis met Sensei Morio Higaonna en Sensei Chinen waarvoor hij in die tijd buitengewone bewondering had. Na enkele diepgaande gespreken en ontmoetingen met beide Sensei's besloot Sensei Harms over te stappen naar het Goju-Ryu Karate-do. In 1974 reisde hij naar Tokio, Japan om er samen met Sensei Higaonna te gaan trainen in de Yoyogi-dojo.

In die tijd was Sensei Harms ook al lid van de raad van bestuur van de, toen nog BKA (Belgische Karate Associatie), dewelke later werd opgesplitst in de AFK en de VKA, waarvan hij medeoprichter was. Intussen richt Sensei Harms zijn eigen Belgische Okinawa Goju-Ryu Associatie op (BOGA). Er treden zeer snel na de oprichting van zijn eigen federatie zes verschillende Dojo's in zijn voetsporen, waar hij optreedt als supervisor van het Goju-Ryu Karate: Leopoldsburg; Ham; Lommel; Meerhout; Overpelt en Mol. Sensei Harms wordt in BelgiŽ eveneens erkend als officieel Dan-graad examinator. Dit houdt in dat mensen die aangesloten zijn bij BOGA zich kunnen laten beoordelen door mensen gespecialiseerd in het Goju-Ryu Karate, en de toegekende graad door alle officiŽle bonden erkend wordt.

Als toch wel bezige bij, richt hij samen met Sensei Sergio Gneo de Topsportschool op en was er mede-leraar, Sensei Harms fungeerde in die tijd bovendien ook nog als Technische Directeur van de Vlaamse Karate Associatie en volgde Leo Aarts op als mede-verantwoordelijke van de VKA. Door zijn verantwoordelijke taken binnen het Karate reisde Sensei Harms steeds mee naar alle Europese en Wereldkampioenschappen samen met de Nationale ploeg.

Tussen alle bezigheden door, heeft Sensei Harms in 1976 samen met Sensei Morio Higaonna en nog verschillende andere verantwoordelijken van andere landen de I.O.G.K.F. opgericht tijdens een stage in Poole (Engeland) waar er voor het eerst een ontmoeting was met alle landen, waaronder deze van de Sensei's Suzuki, Chinen, Onaka, Peraira en James Rousseau die ondertussen naar Engeland was verhuisd.

In 1996 heeft Sensei Pieter Harms besloten na jaren van intense studie over het Okinawa Goju-Ryu Karate, zich rechtstreeks te wenden tot Hanshi Eiichi Miyazato, de echte opvolger van Chojun Miyagi Sensei, stichter van onze stijlrichting. Bedoeling hiervan was, zich rechtstreeks te wenden tot de bron teneinde het Okinawa Goju-Ryu Karate in BelgiŽ zo dicht mogelijk bij de basis te brengen.

Het is Sensei Eiichi Miyazato geweest dewelke Sensei Pieter Harms na een zeer doorgedreven stage van twee weken op Okinawa aangeboden heeft zijn 7į dan graad-examen af te leggen. Een examen waarin Sensei Harms met glans slaagde.

EIICHI MYAZATO PIETER HARMS - 7į DAN

In 2010 slaagt Sensei Harms voor zijn 8į DAN, die hem uitgereikt wordt door het W.G.K.F. 

 

Tot op heden is Sensei Harms in BelgiŽ nog steeds als enige de officiŽle Chief Instructor van het traditionele Okinawa Goju-Ryu Karate, waar hij in die hoedanigheid  nog zeer actief bezig is met het verspreiden van z'n kennis.

Wanneer hij ziet dat, toen hij begon in 1970 in Leopoldsburg met ťťn club, er nu toch een 25-tal clubs zijn waarvan er toch 90 % van hem zijn voort gekomen, kan hij toch terugblikken op een vruchtbaar werk.

Verder houdt Sensei Pieter Harms zich alleen nog bezig met stage's in binnen en buitenland en met de E.G.K.F. en het W.G.K.F. waarvan hij ook medeoprichter is. www.egkf.net - www.wgkf.net

 

2015 Sensei Pieter Harms 9į DAN ; Liga Portuguesa de Karate-Do Goju-Ryu / EKGF-WGKF

2018 Sensei Pieter Harms 10į DAN ; EKGF-WGKF

 

SHIHAN
Sensei Pieter 2021 Pieter Harms
ADRES: Overmaai park 9
3920 Lommel
BELGIE
GSM: 0474 53 24 89
   

TOP